Pentru parinti

Anatomia piciorului

Astăzi ne-am propus să vă impărtăşim anumite curiozităţi legate de anatomia tălpii, și despre cum funcţionează aceasta în timpul dansului.

De ce este important să cunoaştem anatomia tălpii?

Anatomia și fiziologia tălpii sunt foarte importante pentru dansatori, deoarece musculatura acesteia trebuie utilizată corect pentru a evita accidentările.

 

Oasele piciorului

În următoarele rânduri vom enumera oasele care compun talpa piciorului:

· Maleola, sau osul gleznei, se află la baza îmbinării dintre tibulă și fibie;

· Osul talus este situat sub maleola și este responsabil de transmiterea greutății de-a lungul întregii tălpi, acesta se leagă apoi de calcaneu și de osul navicular;

· Calcaneul se află sub osul talus, și funcționează ca bază a tendonului tibial posterior;

· 3 oase cuneiforme (care sunt conectate prin osul navicular) şi osul cuboid, situat imediat lângă acestea şi conectat cu calcaneul; aceste 4 oase se află în mijlocul tălpii, reprezintă punctul de sprijin al metatarsienelor, și totodată reprezintă acea parte a tălpii care oferă mobilitate;

· Metatarsienele sunt continuate cu falangele, în partea distală a tălpii; acestea din urma oferă flexibilitatea necesară pentru efectuarea unui demi-point.

Oasele nu sunt dispuse sub o forma plată, ci în 3 arcuiri: arcuirea medială, transversală și laterală. Arcuirea medială este pe partea interioară a tălpii, cea laterala pe partea exterioară, iar arcuirea transversală este de-a lungul tălpii.

Muschii care ajută la mişcările de la nivelul tălpii sunt următorii:

Gastrocnemian-este un mușchi lung, care își are originea în spatele genunchiului și se inserează pe calcaneu prin tendonul lui Ahile; este util în flexia genunchiului și a tălpii. Solean-este situat în spatele mușchiului gastrocnemian; acest ajută la flexia plantară și are un rol esențial în balansul necesar pentru poziții precum retiré sau attitude.

Tibial posterior-își are originea în spatele tibiei și a fibulei, și se inserează pe osul navicular; acesta adaugă un plus de stabilitate arcuirii mediale și ajută la flexia și inversia plantară.

Flexor al degetelor-își are originea în spatele tibiei și se inserează pe degetele 2-5; ajută tot la flexia și inversia plantară.

Flexor al halucelui-își are originea în spatele fibulei și este dispus de-a lungul parții inferioare a piciorului, printr-un „tunel” al gleznei, inserându-se la baza haluceului (degetului mare al piciorului); ajută la flexia degetului mare, imprimă forță săriturilor și este suportul arcuirii mediale.

Peroneali-sunt mușchii dispuși în partea laterală a piciorului, cu originea în partea superioară a fibulei și cu inserția pe al 5-lea metatarsial; aceștia imprimă forță mişcărilor tălpii.

Tibialul anterior, extensorul halucis și externsorul degetelor au rol în ridicarea pe degete și în flexia gleznei.

Intrinseci-se află la baza tălpii, cu originea în calcaneu și cu inserția pe metatarsiene; sunt responsabili cu întinderea degetelor.

Mișcările tălpii

· Flexia plantară-coborârea vârfului piciorului;

· Dorsiflexia-ridicarea vârfului piciorului;

· Talusul este ușor mobil-se mișcă ușor în spate în plié, creând stabilitate, respectiv în faţă în relevé, creând instabilitate;

· Legătura de la punctul de întâlnire al talusului cu calcaneul ajută la pronaţia și supinaţia adecvată; o bună mișcare a părții din faţă a piciorului duce la o mișcare automata a părții mediane a acestuia;

· Punctul de legătură dintre metatarsiene și falange are o mobilitate semnificativă, permițând efectuarea releve-ului în demi-point.

sursa: http://gouletballet.com/2016/02/03/foot-anatomy/

VICTORIA DANCE STUDIO

  • dummy Piata Victoriei - Calea Victoriei 206 (în apropiere de Piața Victoriei) vis-a-vis de Starbucks

  • dummy Piata Universitatii - Bulevard Hristo Botev 1, et. 2, Bucuresti

  • dummy 0743 226 996

  • dummy contact@victoriadancestudio.ro

Newsletter

Inscrie-te cu adresa de mail pentru a primi ultimele noutati!

program

Luni - Vineri: 10.00 - 21.00

Sambata-Duminica: 9.00 - 15.00

Sala Victoriei Sala Unirii