Pentru parinti

Calul Cocosat

Dragii noștri, vă invităm să vizionați o nouă poveste pusă pe scena Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, ‘ Calul Cocoșat’. Datorită acestei perioadei avem un avantaj  de a viziona spectacole  online  https://mariinsky.tv/  ,valabil până mâine,30 martie ora 13:00.

 

Muzica este scrisă de Rodion Șcedrin, soțul Maiei Plisețkaia.

Coregrafia este semnată de Alexei Ratmansky.

Vă invităm să citiți un scurt rezumat tradus din poemul rusesc scris de Piotr Ersov, după care s-a montat acest spectacol. 

 CALUL  COCOȘAT

Trăia odată, un țăran care avea trei feciori. Pe cel mare îl chema Gavrilo, pe cel mijlociu Danilo, iar pe cel mic Ivan Durac, sau cum îl porecliseră sătenii, Ivan Prostul. În fiecare noapte cineva intra pe moșia lor și le zdrobea întreg lanul de secară. Văzand aceasta, frații cei mari au început să păzească lanul de secară, seară de seară.

 Într-o noapte, Ivan Durac, fiul ce mic, se hotărî să stea și el de pază. În timp ce veghea asupra lanului, a apărut o iapă care călca si zdrobea întreaga recoltă. Ivan nu a mai stat pe gânduri și luă de îndată ce apucă, și nu știu cum se făcu, că a prins iapa cât ai zice ”pește”.

Iapa, legată strâns, a început să plângă și să-l roage pe Ivan să o elibereze, promițându-i că în schimbul libertății ei, îi va da 3 cai: 2 cai frumoși, și 1 cal cocoșat și urâțel. 

Înainte ca Ivan să plece, după ce a eliberat-o pe iapă, aceasta i-a mai spus că poate să vândă caii cei frumoși, dar pe cel cocoșat să nu-l vândă căci îi va fi de folos și îl va ajuta mult.

A doua zi frații cei mari au plecat să vândă caii cei frumoși. Ivan Durac, a plecat și el după ei împreună cu Calul Cocoșat. Pe drum, Ivan găsește o pană de la Pasărea Măiastră. Calul Cocoșat îl roagă să nu cumva să atingă pana pentru că îi va aduce ghinion, însă Ivan nu ascultă sfatul dat și se hotărăște să ia pana cu el.

Țarul cumpără cei 2 cai frumoși, dar caii erau nărăvași și nu era nimeni altul de care să asculte, în afară de Ivan Durac. Așa ajunge fiul cel mic să fie numit îngrijitor de cai , la curtea marelui Țar.

Într-o dimineață Țarul îl cheamă pe Ivan în curtea palatului său, și îi spune că a auzit că ascunde o pană a Păsării Măiestre. Țarul îi ordonă să caute și să-i aducă Pasărea Măiastră. Ivan pleacă împreună cu Calul Cocoșat să prindă pasărea ce magică. După cateva zile, fiul cel mic se întoarce cu Pasărea Măiastră pe care nu ar fii putut-o prinde fără ajutorul bunului său cal. Așa ajunge Ivan Durac să fie numit grăjdarul curții regale.

 Într-o altă zi Țarul îl cheamă din nou pe Ivan în curtea palatului său. De data aceasta îi cere să i-o aducă pe Țari Divița, sau cum îi spunem noi, Ileana Cosânzeana. Ivan și calul său pleacă într-o nouă aventură pentru a o găsi pe această prințesă. Ce credeți? Au gasit-o? Bineînțeles! Atât timp cât cei doi erau împreună, nu exista nimic care să le stea în cale. Ivan se întoarce mândru la palat împreună cu Calul Cocoșat și cu Țari Divița. Țarul negreșit o cere în căsătorie. Țari Divița îi cere în schimb inelul ei magic care s-a scufundat demult pe fundul Oceanului.

Ivan Durac pornește în căutarea inelului magic. Această aventură este una specială. Feciorul cel mic se întâlni cu o creatură misterioasă pe nume Ciudo-Iudo Riba-Kit (Balena-Pește-Miracol) care era captivă pentru că înghițise mai multe corăbii. Ivan a ajutat creatura să se elibereze și în schimb creatura i-a găasit inelul de pe fundul Ocenului.

Țarița Divița primește de la bătrânul Țar, inelul pe care aceasta i l-a cerut, însă refuză să se căsătorească cu el. Plin de disperare și amărăciune Țarul o imploră pe Țariță să îi ofere bucuria de a-i fi soție. 

Prințesa îi mai cere un singur lucru Țarului și îi promite ca dacă îl îndeplinește se va căsătorii cu el. Ea îi cere să reîntinerească și îl ajută spunându-i rețeta întineririi, care suna cam așa: ” Mai întâi trebuie să te scufunzi într-un ceaun cu lapte clocotind, apoi într-un ceaun cu apă clocotind, iar la sfârșit într-un ceaun cu apă înghețată”. Când aude Țarul aceste vorbe se înspăimântă și ii cere lui Ivan Durac să facă lucrul acesta pentru el. 

Cu ajutorul Calului Cocoșat, Ivan Durac urmează rețeta, și trece prin toate cele 3 ceaune și reușește să iasă din ele frumos ca un tânăr prinț. Văzând aceasta, Țarul prinde curaj și sare și el în ceaunul cu lapte clocotit, însă nu a mai ieșit niciodată de acolo. 

Țarița Divița se căsătorește cu Ivan Durac, iar acesta devine Țar.

Traducerea, Daschevici Victoria si Nicolae

Redactat, Zoe 

Și-am încălecat pe o căpșună, și v-am spus o mare minciună”!

VICTORIA DANCE STUDIO

  • dummy Piata Victoriei - Calea Victoriei 206 (în apropiere de Piața Victoriei) vis-a-vis de Starbucks

  • dummy Piata Universitatii - Bulevard Hristo Botev 1, et. 2, Bucuresti

  • dummy 0743 226 996

  • dummy contact@victoriadancestudio.ro

Newsletter

Inscrie-te cu adresa de mail pentru a primi ultimele noutati!

program

Luni - Vineri: 10.00 - 21.00

Sambata-Duminica: 9.00 - 15.00

Sala Victoriei Sala Unirii